Végig eveztek a Dunán a szervátültetettekért!

  • Post category:Hírek

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége nagy örömmel és hálával fogadta a DUNA 420 csapatának kezdeményezését, amely a szervátültetés ügyét és a szervátültetett családokat kívánja támogatni egy rendkívüli sportteljesítménnyel. A csapat tagjai július 16. és 23. között SUP-on (állószörfön) eveztek végig a Duna teljes magyarországi, 420 km-es szakaszán, Dunakilititől Mohácsig, naponta kb. 60 km-t megtéve.

A túra során a csapat nemcsak a vízisportok népszerűsítésére, hanem a mindennapos mozgás fontosságára is felhívja a figyelmet. Azt kérik a túrát figyelemmel kísérőktől, hogy mozogjanak ők is legalább napi 60 percet az egészségük érdekében. A program fő célja azonban, hogy adományokat gyűjtsön a Magyar Szervátültetettek Szövetségének, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A Szövetség küldetése, hogy segítse a szervátültetett betegek és hozzátartozóik életminőségének javítását, valamint elősegítse a szervdonáció és a szervátültetés társadalmi elfogadottságát és elterjedését. A Szövetség többek között betegoktató programokat, táborokat, sportrendezvényeket, önkéntes tevékenységeket és jogi tanácsadást szervez tagjai és érdeklődők számára.

A DUNA 420 csapatának adománygyűjtése nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a Szövetség folytathassa és bővítse tevékenységét, valamint segíthessen a nehéz helyzetben lévő szervátültetett családoknak. A csapat minden kilométerét meg lehet vásárolni és a 2000 forint feletti támogatók között egy darab Thomas Breitling Adventure 12.6 prémium SUP-ot sorsolnak ki augusztus 14-én.

A Szövetség ezúton is köszöni a DUNA 420 csapatának és minden támogatónak az önzetlen segítséget! Adományozni továbbra is lehet: www.trapilap.hu/duna420 vagy a www.milliolepes.hu oldalakon.

Lenyűgöző teljesítmény és rengeteg kaland

A DUNA 420 csapata átlagban egy nap folyamán 60-65 km-t tett meg, ami 6-7-8 órát jelentett állva a SUP-on. A csapat tagjai fejenként kb. 11 775 evezőcsapást végeztek el, 4 liter folyadékot fogyasztottak, és 34 fokos hőségben küzdöttek meg a hullámokkal és az áramlattal 7 napon át.

Már az első napokban is rengetegen biztatták őket a partról, de a harmadik napon a Megyeri híd lábánál találkoztak Vivivel, a veseátültetett atlétalánnyal, aki azt mondta, hogy nagyon szerencsésnek érzi magát, hogy ebbe a „családba” tartozhat, mert rengeteg támogatást kapott, amivel a 9 évvel ezelőtti szervátültetés óta új értelmet nyert az élete. Természetesen a csapat tagjai azonnal SUP-ra rakták és ülve is és állva is kipróbálhatta a SUP-ozást, a Megyeri hídtól Ő is SUP-on érkezett az aznapi végállomásig Óbudára.

A helyszínen pedig Berente Judit várta őket, aki 28 éve veseátültetett és 9 éve vezeti a Magyar Szervátültetettek Szövetségét: megköszönte a Duna420 csapatának, hogy kiálltak egy olyan ügy mellett, ami számára talán a legfontosabb. Judit elmesélte, hogy milyen nehézségekkel kellett szembenéznie az átültetés előtt és után, de hogy mennyire hálás az orvosoknak és a donoroknak, akik megmentették az életét.

A negyedik nap reggelén Óbudáról indultak el, és Budapesten a Parlamentnél lelkes fogadtatásban részesültek: sokan szurkoltak és integettek nekik a parton, köztük Csilla, aki szívátültetés után is aktív és boldog életet él. Csilla hétgyermekes édesanya, 2018 októbere óta szívátültetett: dolgozik, sportol, a Magyar Szív- és Tüdőátültetettek egyesületének egyik vezetője. Ő is támogatja a Duna420 csapatát, hiszen pontosan tudja, hogy a szervátültetés életet ment! A budapesti pihenő az A38 hajón volt, ahol a Petőfi rádió Talpra Magyar című reggeli műsorában beszéltek a Duna420 projektjükről, majd indultak is tovább. A nap folyamán pedig egy meglepetés vendég is csatlakozott hozzájuk: Márton Károly kétszeres SUP világbajnok, aki velük evezett a mai 60 kilométeren.

Az ötödik nap sem volt kevésbé izgalmas: útközben a vízirendészet biztosította az útjukat, majd Madocsára érkezve nagy szeretettel várták őket: az ifjúsági világbajnok kenuzó, Juhász István is csatlakozott hozzájuk, majd Madocsa polgármestere Baksa Ferenc köszöntötte őket. A helyiek ebéddel készültek: főztek és még lángost is sütöttek a csapatnak.

A hatodik napon Gemencnél Kántor Endrét a Millásreggeli riporterét is sikerült a Dunába invitálniuk aki eléjük ment és a csapattal közösen evezett egy kicsit. Kántor Endre elmondta, hogy nagyon tetszik neki a Duna420 kezdeményezés, és örül, hogy részt vehetett benne.

420 km egy jó ügyért

A csapat 7 nap alatt 420 km-t tett meg, és páratlan élménnyel gazdagodott. Útközben rengeteg kalandot élt át: áteveztek hidakon és zsilipeken, megcsodálták a természeti szépségeket és a városokat, találkoztak más vízi sportolókkal és hajósokkal, megismerkedtek helyiekkel és turistákkal, és sokat nevettek és beszélgettek. A csapat minden nap 60 km-t evezett, ami nagy fizikai és mentális erőpróbát jelentett. A csapat tagjai azonban kitartóak és egymást támogatóak voltak, és nem adták fel a céljukat.

A csapat 2023. július 21-én ért célba Mohácsnál, és elérték Horvátország határát, ahol a csapat tagjai büszkék voltak magukra és egymásra, hogy véghezvitték ezt a kihívást, és hozzájárultak egy nemes ügyhöz. A Duna420 csapat példát mutatott arra, hogy milyen fontos a szervátültetés, és hogy milyen sokat tehetünk érte. A csapat tagjai remélik, hogy az ő kalandjukkal inspiráltak másokat is arra, hogy támogassák a szervátültetésre várókat és az átültetetteket.

A csapat tagjai köszönik mindenkinek, aki velük tartott ezen az úton, és akik segítették őket valamilyen módon. A Duna420 csapat egy életre szóló élménnyel gazdagodott, amit soha nem fognak elfelejteni.