2021 - A KEZDETEK

Lezárult a Millió Lépés az életért kihívás.

Ugorj bele a cipődbe! Ezzel a felhívással indult útjára 2021-ben a Millió lépés az életért program – A vese útja 10 hetes kihívása, amelyben több mint 1400 fő vett részt. Minden hét komoly küzdelmet hozott az első helyezés elnyeréséért, de minden olyan versenyző valódi győztesnek tekintheti magát, akik a kihvásnak hála többet és rendszeresebben mozogtak. A sikert jelzi, hogy sokaknak sikerült elérni az 1 millió lépést a 10 hét alatt, miközben összesen tízszer sikerült megkerülni a Földet 462 974 753 lépést megtéve.

A KIHÍVÁS 2021-ES EREDMÉNYEI

EGYÉNI GYŐZTES
Szervánszky Zsolt

CSAPAT GYŐZTES
Pofonofon

SZAKASZEREDMÉNYEK

 1. szakasz győztese: Szervánszky Zsolt
 2. szakasz győztese: Hajagos Zoltán
 3. szakasz győztese: Kóka Zoltán
 4. szakasz győztese: Zsombori Annamária
 5. szakasz győztese: Keszler Terézia
 6. szakasz győztese: Bajtai Krisztián
 7. szakasz győztese: Milos Imre
 8. szakasz győztese: Venyercsán László
 9. szakasz győztese: Diósi Péter
 10. szakasz győztese: Gácsi Györgyi

CSAPAT EREDMÉNYEK

 1. szakasz győztese: Délvidék
 2. szakasz győztese: Kidney Bruders
 3. szakasz győztese: Pofonofon
 4. szakasz győztese: DaniTeam
 5. szakasz győztese: EGÉSZSÉGEDRE! Kávézó 1.0
 6. szakasz győztese: Ping-win
 7. szakasz győztese: Szeged IronKidney
 8. szakasz győztese: Lélektúrázók
 9. szakasz győztese: OVSZ Anyag
 10. szakasz győztese: The Furious Five

ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
EGYÉNI

 1. Szervánszky Zsolt – 4471252 lépés
 2. Keszler Terézia – 3478904 lépés
 3. Bajtai Krisztián – 3135244 lépés
 4. Diósi Péter – 2995134 lépés
 5. Kóka Zoltán – 2910411 lépés
 6. Milos Imre – 2656609 lépés
 7. Vidor Eszter – 2558934 lépés
 8. Zsombori Annamária – 2500129 lépés
 9. Kókány Balázs – 2332399 lépés
 10. Hajagos-Tóth Balázs – 2246962 lépés

ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
CSAPAT

 1. Pofonofon – 7692227 lépés
 2. Délvidék – 7505460 lépés
 3. Kidney Bruders – 7300712 lépés
 4. Egészségedre! Kávézó 1.0 – 6280364 lépés
 5. DaniTeam – 6274276 lépés
 6. Alföldi Sétálók – 5899041 lépés
 7. Lélektúrázók – 5872192 lépés
 8. Örömfutók – 5751799 lépés
 9. Örökmozgók – 5543323 lépés
 10. Ping-Win – 5540774 lépés

A KIHÍVÁS VIDEÓI

Nagy kő esett le a szívünkről, amikor a Millió lépés program indításakor az első Tudtad-e?- üzenet reggel 9-kor megjelent a telefonunkon.

Addig mindez csak álom volt. Most pedig lezárult a szövetség életének legnagyobb és legsokrétűbb kihívása, amivel valóban sikerült tömegeket megmozdítani. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a rendszeres testmozgás népszerűsítésére kitalált kihívásra, több mint 1400-an csatlakoztak be, és alkottak csapatokat. A résztvevők közel fele nem szervátültetettként, hanem nevezzük úgy, érdeklődő vagy szimpatizálóként jelentkezett a programba. Külön öröm, hogy több cég és számos média is meghirdette a programot dolgozói között, és állított csapatot, mint például a Novartis Hungária Kft., City Bank, de a Jazzy Rádió, a M2 Petőfi Tv és még sokan mások is „beleugrottak a cipőbe”. De ne feledkezzünk meg a sok orvosról, vagy a Szervkoordinációs Iroda munkatársairól sem, akik szintén több csapattal voltak jelen.

Külön öröm, hogy az edukációs napi üzenetekről rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk

Hiszen a program lényege és különlegessége pont ez a rész volt: Mozgatni és közben észrevétlenül tudást adni, divatos szóval edukálni, egy olyan területről, amely ráadásul világszerte népbetegségnek számít. A vesék megbetegedésében ugyanis minden tizedik ember érintett Európában. Akik a napi egymondatos üzeneteket elolvasták, megismerhették a vesék sokrétű működését, és egyszerűen érthető, praktikus tanácsokat kaptak a veséjük megóvásához. A virtuális utazáson megismerhették a szervátültetés csodájának történetét, és bepillantást nyerhettek a szervátültetettek és dializáltak életébe is. Ahhoz persze, hogy egy ilyen program működjön napi szinten, szükséges volt a Business Software Solution Kft. csapata segítő és professzionális munkájára, valamint a szövetségünk külön csapatára, amelyben az oroszlánrészt Feszt Timi vitte. Egy ilyen kaliberű program menedzselését rendszerint egy erre szakosodott cég viszi, amelyre nálunk nyilvánvalóan nincs kellő anyagi forrás. Viszont lelkesedéssel és sok-sok munkával mindezt sikerült megoldani. A legnagyobb kihívást a verseny hevületében fej-fej mellett haladók eredményeinek ellenőrzése, az adatok vizsgálata adta. Előfordultak elütések, de sajnos volt példa irreális adatok megadására is, amely kizárást vont maga után. Ennek kezelésére kidolgoztunk egy rendszert, ami ezután megbízhatóan működött.

A győztesek valamennyi bevitt adatát ellenőriztük az észszerűség és kivitelezhetőség szempontjából, és kérdéses esetben nyilatkoztattuk a bevitt adat valóságáról. Sokat tanultunk mi magunk is, hogy mire érdemes figyelni, hogyan tartsuk fent a résztvevők motiváltságát. A program alapvetően az átlagemberre fókuszált, aki keveset mozog és azt is rendszertelenül, illetve a szervátültetettekre, akiknek a rendszeres mozgás egyben a beültetett szerv hosszabb életet is jelentheti.

Azzal nem számoltunk, hogy félprofi versenyzők is bekapcsolódnak, illetve egy-egy munkakör mozgása lépésekre átszámítva rengeteg lépést fog majd generálni.

Ilyen volt például az a résztvevőnk, aki naponta több, mint 60.000 lépést írt be. Megkerestük, hogy árulja már el, ezt hogyan csinálja? Elárulta, egy telefonos képernyőképet is küldött az útvonalról, amit aznap csinált. Az illető ugyanis kerékpáros futárként dolgozik, tehát ő nap mint nap komoly fizikai teljesítményt nyújt. De ott volt asztalitenisz edzőnk, aki naponta több órát játszik a tanítványaival, és még sorolhatnánk jó néhány hasonló esetet.

Aki azt hiszi, hogy csak sportolók, versenyzők voltak esélyesek, az bizony téved.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Millió Lépés szakaszgyőztesei között nyugdíjas nagymamánk is van, aki persze rendkívül sportos életet él. Ahhoz, hogy a szakaszokat ne ugyanaz a személy vagy csapat nyerje, azt a helyes döntést hoztuk meg —amit ezután a játék is visszaigazolt—hogy egy személy vagy csapat csak egyszer nyerhet egy szakaszt. A teljes kihívást megnyerheti, de több szakaszt már nem. A lépései sem jelentek meg az első 10 között, így folytatódott a kihívás a szakaszok győzelméért.

A KIHÍVÁS TÁMOGATÓI ÉS PARTNEREI 2021-BEN