2022 - A SZÍV ÚTJA

Lezárult a Millió Lépés 2.0 kihívás.

2022. Szeptember 25-én, a szív világnapján éjfélkor dördült el a startpisztoly, hogy azután 10 hét múlva, december 4-én zárhassuk a kihívást és kihirdethessük a győztest a női, a férfi és a csapat kategóriákban. 6500 résztvevővel összesen közel másfél millárd lépést tettünk meg a 10 hét alatt.

A letisztult és számos új funkciót megjelenítő applikáció hamar a közönség kedvence lett. A cél azonban nem változott. Továbbra is azt szerettük volna, hogy mi szervátültetettek mozgassuk meg, edukáljuk és érzékenyítsük az ország lakosságát, hogy tegyenek többet az egészségükért és tudjanak meg minél többet a szervátültetésről. Minden héten kihirdettük a heti női-, férfi és csapat szakaszgyőzteseket, akik pólót és érmet kaptak. Ezenkívül az átlagban napi 5000 lépést megtevők között támogatóink jóvoltából minden héten győzteseket sorsoltunk.

A KIHÍVÁS 2022-ES EREDMÉNYEI

AZ ABSZOLÚT VERSENY TOP5
NŐI VERSENYZŐI

 1. Keszler Terézia – 2 695 163 lépés
 2. Brettl Ádámné – 2 525 400 lépés
 3. Eigner Anita – 2 386 426 lépés
 4. Fedor Erika – 2 347 743 lépés
 5. Vidor Eszter – 2 323 571 lépés

AZ ABSZOLÚT VERSENY TOP5
FÉRFI VERSENYZŐI

 1. Kun Fülöp – 3 095 145 lépés
 2. Pélyi Péter – 3 050 235 lépés
 3. Csikós-Nagy István – 2 967 681 lépés
 4. Szervánszky Zsolt – 2 416 822 lépés
 5. Tambor Krisztián – 2 339 366 lépés

AZ ABSZOLÚT VERSENY TOP5
CSAPATA

 1. Árkon Bokron Sopron – 9 355 961 lépés
 2. Ping-Win 2.0 – 9 118 236 lépés
 3. CSMSZE1 – 8 891 230 lépés
 4. MH EK RAVGYI IV. – 6 737 341 lépés
 5. SUPheart – 6 620 012 lépés

A VERSENY KIHÍVÓI

Millió lépés az életért 2.0 – A szív útja kihívás

Szeptember 26-án startolt a szövetség életének eddigi legnagyobb és legtöbb embert elérő programja, a Millió lépés az életért 2.0, aminek középpontjában most a szív és érrendszer működésének megismerése állt. A téma választása és a dátum sem a véletlen műve. Harminc éve történt az első magyar felnőtt szívátültetés, 15 éve pedig az első gyermek kaphatott idehaza új szívet. Szeptember 25-én a szív világnapján éjfélkor dördült el a startpisztoly, hogy azután 10 hét múlva, december 4-én zárhassuk a kihívást és kihirdethessük a legjobb női, férfi és csapat győztest. A sikeres starthoz igen kanyargós út vezetett. Már márciusban elkezdtük a munkát, a programot a tavalyi év tapasztalatai, valamint a támogatók megjelenítésének igénye alapján teljesen újra írta a Business Solution Kft, akik szívüket, lelküket is a programba tették a szaktudás mellett. A kifinomult megjelenés, precíz működés és számos ötlet az ő profizmusukat dicséri. Támogatókra pedig nagy szükség volt, hiszen a programozás, a tárhely biztosítása, a grafika és média megjelenés sokmilliós költségét elő kellett teremteni ahhoz, hogy bárki számára ingyenesen letölthetővé váljék.
Minden eddiginél nehezebb volt támogatókat találni, hiszen a háborús helyzet, az elszálló energiaárak, a különadók miatt óriási volt a bizonytalanság. Számos cég, aki korábban nyitott volt az együttműködésre, zárkózott el hirtelen vagy csökkentette a beígért támogatást. Nem sikerült állami támogatáshoz sem jutnunk dacára annak, hogy valódi népegészségügyi kérdést vállaltunk föl. Magyarországon vezető halálok a szív –érrendszeri megbetegedés, miközben európai szinten is az egyik legkevesebbet mozgó nemzet vagyunk. Mi ezen akarunk változtatni és a bevezető számai ezt vissza is igazolták. Egy civilszervezet önerőből megmozgatja az országot és ráébreszti az embereket arra, hogy az egészségért rendszeres mozgással és odafigyeléssel sokat tehetünk mi magunk is. A nehézségek ellenére pozitív meglepetés volt, hogy három magánorvosi szolgáltató is főtámogatóvá vált, mivel komoly fantáziát láttak a programban. Számomra is nagy tanulság lett— amit méltatlanul kevesen tudnak—, hogy a magánszolgáltatók sokféle módon végeznek betegfelvilágosító, betegoktató tevékenységet, ami hozzájárul az emberek egészségtudatos életéhez, az önmagukra való figyeléshez. Ezek jelenős része ráadásul ingyenesen elérhető a weboldalukon, vagy tanácsadásként nyújtják a hozzájuk fordulóknak. Mind a Doktor24, a Synlab és a Wáberer magánintézmények kiemelten hangsúlyozzák a rendszeres testmozgás fontosságát pácienseknek és ehhez újdonságként a millió lépés applikációnkat is ajánlják betegeiknek.

A szív útja kihívás ötletét az adta, hogy a hazai szívátültetési program elindulásának tiszteletére haladjunk végig a szív- és érrendszer működésén, betegségein, azok megelőzésének lehetőségein, majd érkezzünk meg a szívátültetéshez. A kihívás „arca” Pataki Csilla szívátültetett, hétgyermekes édesanya lett, aki saját példáján mutatja be, hogyan lehet egy súlyos szívelégtelenségből szívátültetéssel egy új és sikeres életet nyerni. A 10 hetes kihívás mindegyik hetének van egy kihívó arca, kardiológus, szívsebész, vagy szervátültetett sportoló személyében. Ők egy rövid leírással, mint például a szív működése vagy a magasvérnyomás kialakulása stb. jelennek meg az applikáció képernyőjén hétfőként, majd minden nap egy, a témával kapcsolatos Tudtad-e? üzenet jelenik reggel pontban 9 órakor.
A programban szakmai partnerré vált a Magyar Kardiológiai Társaság (www.mkardio.hu) és a Magyar Hypertonia Társaság (www.hypertension.hu), akik weboldalán laikusok számára is érthető, színvonalas edukációs anyagok találhatók. Köszönet Járai Zoltán professzornak, aki a Hypertonia Társaság elnökeként azonnal igent mondott a program ötletére és a legvadabb elképzeléseinkhez is segítséget nyújtva személyes megjelenésével is beállt az ügy mögé. De köszönet Zacher Gábor főorvosnak is, aki maga is a rendszeres mozgás híve és kampány videó is készült vele. És ez még nem minden. Az Országos Kéktúra varázslatos útvonalát járhatjuk be virtuálisan a megtett lépéseinkkel, amit a képernyőn térkép mutat nekünk. Mindez egy fantasztikus civil szervezet, a Magyar Természetjáró Szövetség jóvoltából, akikkel stratégiai együttműködést is kötöttünk ennek kapcsán, hiszen mint kiderült, a Donációs Világnap és a Kéktúra Napja azonos dátumra esik.
Az, hogy az 5. hétre már 6.000 résztvevőnél tartunk az a PR-egó médiaügynökség munkáját dicséri. Csak a véleményüket kérdeztük meg arról, hogy hogyan is induljunk el a média kampányunkkal. A vélemény mellé egy komplett média tervet is adtak, fölajánlva, hogy azt meg is csinálnák. Jeleztük, hogy civil szervezetként nem tudunk egy profi céget megfizetni. Akkor egy visszautasíthatatlan ajánlatot kaptunk, hogy nem is kell. PR-ego profi munkája nélkül nem tudtuk volna elérni ezt a támogatói kört és a temérdek média megjelenést, ami a sikert meghozta. Hogy ki mindenki számolt be a kihívásról? A teljesség igénye nélkül TV: M1, Duna Tv, TV2, RTL klub, ATV. Rádió: Kossuth, Jazzy, Infórádió, Katolikus rádió, Trend FM valamint számos online és írott média.

De miért is fontos ez nekünk a szervátültetettek közösségének?

Minden híradás, megjelenés erősít egy civil szervezetet, hiszen így tudja láttatni céljait, közösségét, mindazt, amiért dolgozik. A mi esetünkben a millió lépés kihíváson keresztül rengeteg ember ismeri meg a szervátültetetteket, a szervátültetés csodáját és mindez segítheti az elfogadást, a könnyebb társadalmi beilleszkedést, a diszkriminációk elkerülését például egy munkahely elnyerésében vagy akár az iskolában. Arra is számítunk, hogy közösségünkért végzett programjaink megvalósításához talán könnyebben találunk támogatókat is. Az applikáció ingyenesen használható, de lehetőséget ad adományozásra is segélyalapunk javára, amit a nehéz helyzetbe került családok megsegítésére fordíthatunk. Sajnos egyre többen vannak, akik segítségért fordulnak hozzánk, akiknek segíteni szeretnénk. Bízunk abban, hogy a program résztvevői közül sokan hozzájárulnak majd ahhoz, hogy minél több családon segíthessünk.

Epilógus

Pokolian sok munka, nem várt nehézségek sora fémjelezte a márciustól szeptemberig tartó előkészítést. Nemcsak a szövetség hite, hanem sokszor a sajátom is megingott, vajon sikerül-e megcsinálni, kifizetni, a tavalyinál jobbnak lenni? Talán a siker, amit elértünk annak is köszönhető, –—ahogy ezt sokan mondták, hogy egy végtelenül szimpatikus, szerethető, nem öncélú és nem pénzhajhászó, valóban étéket közvetítő programot alkottunk az köz javára. Mert attól jó egy civilszervezet, ha önzetlenül tud a civilekért tenni. És a Magyar Szervátültetettek Szövetsége egy ilyen szervezet.

A KIHÍVÁS TÁMOGATÓI ÉS PARTNEREI 2022-BEN