2023 - ŐSZ

Lezárult a Millió Lépés az iskoládért őszi kihívása.

2023. szeptember 25. és december 10. között közel 350.000 embert ösztönöztünk aktív mozgásra, akik 11 hét alatt összesen 80 milliárd lépést tettek meg és a rendszeres mozgás mellett még számos fontos ismeretre is szert tehettek.

A Millió Lépés az iskoládért program célja az volt, hogy rendszeres mozgásra ösztönözze a jelentkezőket, illetve valós képet adjon arról, mennyit is mozgunk valójában. A résztvevők a Magyar Szervátültetettek Szövetsége díjmentesen letölthető Millió Lépés applikációjával vettek részt a programban, amely 60-70 különböző típusú mozgást alakított lépésszámokká, tehát egységes képet adott a felhasználók egész napos aktivitásáról.

A KIHÍVÁS 2023 ŐSZI EREDMÉNYEI

NÉZD VISSZA A SORSOLÁST

A Millió lépés az iskoládért kihívásunk végeztével 100 szerencsés iskola juthatott 1-1 millió forinthoz, melyet sportszervásárlásra tudnak majd fordítani.
 
Mindenki a maga szerencséjének a kovácsa lehetett: minél többször teljesítette az Országos Kékkör távját az adott iskola, annál többször „kerülhetett a kalapba”, így növelhette az esélyeit a közjegyző által hitelesített sorsoláson, amelyet 2023. december 14-én 10 órakor követhettek a nézők az M4 Sport felületein.

AZ ŐSZI VERSENY KIHÍVÓI

Millió lépés az iskoládért – Őszi kihívás

A Millió lépés az iskoládért őszi kihívása során is a mozgásra minden héten egy-egy ismert közéleti személy vagy szervátültetett ember inspirálta a résztvevőket, akik naponta rövid üzeneteket kaptak a szervátültetésről, a rendszeres mozgás fontosságáról és az Országos Kékkör különleges látnivalóiról. A versenyzők virtuálisan többször is bejárták a Kékkör 2583 kilométeres útvonalát, a megtett lépéseikkel támogatva a választott általános vagy középiskolákat a korábbi kihíváshoz hasonlóképpen.

Az Aktív Magyarországért felelős államtitkárság felajánlásával 100 iskola nyerhetett 1-1 millió forintot sporteszközök vásárlására, azon iskolák közül, akik a korábbi tavaszi kihívásban nem nyertek. Az ünnepélyes sorsolást december 14-én az M4 Sport Tv közvetítette élő adásban, amit tanárok és diákok izgultak végig több száz iskolában. 2023 őszén rekordszámú, 346 ezer, harmadrészt iskoláskorú gyermeket sikerült ismét „mozgásba lendíteni”. Bár a gyerekek számára a verseny tétje az iskolánként megnyerhető egymillió forint volt, valójában a saját egészségükért tettek hatalmas lépéseket a mindennapos mozgással. Az őszi verseny mind a résztvevők, mind a megtett lépések számában lekörözte a tavaszi kampányt. A 11 hetes kihívás alatt a versenyzők 80 percenként kerülték meg a Földet lépéseikkel, és ezzel a Millió lépés Magyarország legnagyobb, mozgásra ösztönző programjává vált. A kihívást teljesítő 1000 iskola között sorsolták ki a 100-szor 1 milliós forintos sportszer-támogatást, illetve a 100 kültéri pingpongasztalt. A szeptember 25-től december 10-ig tartó kihívás során a résztvevő iskoláknak és segítőiknek legalább 5 Országos Kékkört kellett teljesíteniük ahhoz, hogy a sorsoláson részt vehessenek. A csapatok minden Kékkör teljesítésekor egy-egy sorsjegyet kaptak, így az aktívabbak jelentősen növelhették esélyeiket a sorsoláson, amelyen 100 – korábban még nem díjazott – iskola jutott támogatáshoz, valamint 100 kültéri pingpongasztalhoz. A sorsoláson való részvételre pontosan 1000 iskola szerzett jogosultságot a teljesítményével, közülük 927 nem nyert korábban támogatást.

Az idősebb korosztályba tartozó emberek megszólításában fontos szerep jutott az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata keretében működő 170 hazai gyaloglóklubnak. A Millió lépés őszi fordulójában ezekhez lehetett csatlakozni, és a legaktívabb gyaloglóklubok között 500 pár nordic walking botot sorsoltak ki a szervezők. A MillióLépés alkalmazás szinte bármilyen sportot és mozgásformát képes lépésekké konvertálni, az aktívan töltött idő ismeretében. Ezért lehetséges, hogy a legnépszerűbb aktív mozgások kategóriájába idén ősszel a testnevelésóra, a kerékpározás, a futball, a futás és az úszás mellett a kerti munka is bekerült. Érdekesség, hogy az iskoláskorú résztvevők között nagyon kiegyenlített volt a nemek aránya, 25 éves kor felett azonban komolyan megváltozott a kép: kétszer annyi volt a nő, mint a férfi, és 50 éves kor felett ez az arány még tovább romlott.

De miért is fontos ez a szervátültetetteknek?

A szervátültetettek számára a saját mozgásra buzdító kihívásuk megalkotása nagyon fontos, mert ezáltal nemcsak az egészségüket javíthatják, hanem a társadalmi beilleszkedésüket és az önértékelésüket is. A szervátültetés egy életmentő, de egyben életmódváltást igénylő beavatkozás, amelynek után a betegeknek meg kell tanulniuk újra élvezni a mozgást, és megbirkózniuk a fizikai és lelki kihívásokkal.

A Millió lépés az iskoládért kihívás egy olyan program, amely összeköti a szervátültetetteket az iskolásokkal, akik közösen gyűjtenek lépéseket egy jó cél érdekében, hogy az iskolák sporteszközökhöz jussanak. A szervátültetettek és a program célja továbbá, hogy motiválja a résztvevőket a rendszeres mozgásra.

A KIHÍVÁS TÁMOGATÓI ÉS PARTNEREI 2023 ŐSZÉN