Újra elstartol a „Millió lépés az iskoládért” kampány – idén már a zöldiskolákat is díjazzák

  • Post category:Hírek

2024. március 20., Budapest – A tavalyi óriási sikert követően idén tavasszal ismét elindul a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkárságának támogatásával megvalósuló Millió lépés az iskoládért kihívás, hogy 77 napon át újra megmozgassa a magyar iskolásokat és közösségeiket. A tét nagy, hiszen 100 szerencsés iskola kap lehetőséget egymillió forint értékű sporteszköz beszerzésére. A 2024. március 25. és június 9. között zajló, immár közösségi mozgalommá vált kampány idén kibővült a „Válts zöldre!” kezdeményezéssel, ami a testmozgás népszerűsítése mellett a környezettudatos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. A zöld pontokkal további nyereményekért léphetnek az iskolák az ingyenesen letölthető MillióLépés applikáción keresztül.

A kampány célja idén is az, hogy a résztvevők aktív mozgással minél több lépést gyűjtsenek az iskolájuk számára. Az iskolákat támogató közösség tagjai – diákok, tanárok, szülők és támogatók – együtt mozoghatnak a vonzó nyereményekért, és ebben az évben a „Válts zöldre!” kihívás keretében már a Legzöldebb Iskola címért is. Zöld pontokat gyalogosan, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával vagy közösségi közlekedéssel történő iskolába érkezéssel lehet gyűjteni. Megéri reggel letenni az autót vagy hamarabb kiszállni, mert a zöld pontokkal az iskolák a megtisztelő elismerés mellett további 250 ezer forint értékű sporteszközre fordítható támogatást is nyerhetnek.

Tavaly a „Millió lépés az iskoládért” kampány eredményei minden várakozást felülmúltak. A program rekordszámú, közel 350 ezer embert mozgatott meg, a résztvevők pedig összesen 80 milliárd (!) lépést tettek meg, ami azt jelenti, hogy körülbelül 1400-szor kerülték meg a Földet. Nem várt, de igen pozitív következmény, hogy a mozgásra való ösztönzés és a közösségi szellem erősítése az idősebb korosztály körében is népszerűvé vált.

A „Millió lépés az iskoládért” díjnyertes programot tavaly a Sport Forum 2023 Legjobb CSR kampány, az Aktív Magyarországért díj és az Év honlapja 2023 Közönségdíjjal jutalmazták.

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség államtitkára és az Aktív Magyarországért Program vezetője elismeréssel szólt a programról: „A tavalyi rekordok után büszkén állíthatjuk, hogy a ‘Millió lépés az iskoládért’ kampány valódi közösségi mozgalommá nőtte ki magát, és kiváló példa arra, hogy a közös célok elérése érdekében igenis megmozdulnak a mozgásszegény diákok, akikhez a tanári kar is sokszor lelkesen csatlakozik.” A kampány idén már nemcsak a testmozgásra ösztönöz, hanem a környezetvédelemre is. 2024-ben a résztvevők nemcsak lépéseket gyűjthetnek, hanem az iskolába történő zöldközlekedéssel csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást is, ami tovább növeli a tudatos és a környezetünkért felelős gondolkodást.

A rendszeres testmozgás jelentőségét a fiatalok körében sem lehet eléggé hangsúlyozni, különösen az iskolás korosztály számára. Az elmúlt 40 évben tízszeresére nőtt az elhízott gyermekek száma világviszonylatban, és ezzel párhuzamosan a gyermekkori elhízás és túlsúly problémája Magyarországon is egyre komolyabb kihívást jelent. Kutatási adatok szerint a magyar 6-8 éves gyermekek több mint 20 százaléka – a fiúk 20,5 százaléka, míg a lányok 21,9 százaléka – vagy túlsúlyos, vagy elhízott.

„A statisztikák aggasztó képet festenek a magyar gyermekek egészségi állapotáról. A Millió Lépést nagyon hasznos kezdeményezésnek tartom, hiszen a korai életkorban kialakított egészséges szokások meghatározóak lehetnek a későbbi életminőség szempontjából. Kijelenthetjük, hogy a telefonos alkalmazás a testmozgást népszerűsítő platformmá vált, és széles körben is hozzájárulhat a gyermekkori elhízás elleni küzdelemhez” – emelte ki Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai vezetője és orvos igazgatója a kampány egészséges életmódra nevelő hatását. Hozzátette, hogy a mozgás népszerűsítése érdekében minden héten más-más híres személy és szervátültetett inspirálja mozgásra az applikáción keresztül a résztvevőket. A kihíváshoz csatlakozni az ingyenes MillióLépés mobilapplikáció letöltésével lehet, amely több mint hatvanféle mozgásformát képes lépésszámmá alakítani.

A verseny lényege, hogy az iskola neve alatt minél több lépésszám gyűljön össze, miközben a versenyzők virtuálisan bejárják a magyar Kékkör teljes útvonalát. A sorsoláson való részvételhez legalább hét Kékkört kell teljesíteniük az iskoláknak, és száz, korábban még nem nyert iskola juthat egymillió forintos támogatáshoz sporteszközök vásárlására. A „Válts zöldre!” kihívásban minden összegyűlt zöld 2000 pont után egy sorsjegyet kapnak az iskolák, és a verseny végén 30 szerencsés iskola nyerhet 250 000 forintot sporteszközök beszerzésére. További új elem a programban, hogy naponta 5 darab Millió Lépés pólót is nyerhetnek azok, akik zöld módon mennek iskolába, munkába.

„Ez a kezdeményezés kiváló lehetőség arra, hogy a diákok az egészséges életmód kialakítása mellett megtanulják, hogyan lehetnek aktív résztvevői a környezetük védelmének. A környezettudatos közlekedés népszerűsítése elengedhetetlen a jövő generációinak” – mutatott rá a Millió Lépés az iskoládért programba idén beépülő „Válts zöldre!” kezdeményezés lényegére Révész Máriusz államtitkár.